Welke dranken passen goed bij Bleu d’Auvergne? - AOP Bleu d'Auvergne kaas
Nieuws & Evenementen

Welke dranken passen goed bij Bleu d’Auvergne?

Gepubliceerd op
Welke dranken passen goed bij Bleu d’Auvergne?

Kaas en wijn is een vertrouwde en supergeslaagde combinatie. Maar wist je dat Bleu d’Auvergne ook goed samengaat met dranken als bier, thee, fruitsap en zelfs kombucha? We delen enkele verrassende pairings die je nog meer laten genieten van de aroma’s van deze uitzonderlijke blauwe kaas.

 

  • Bleu d’Auvergne en wijn

Bleu d’Auvergne wordt traditioneel geserveerd met een halfzoete of zoete witte wijn met minder dan 45 g suiker per liter. Denk maar aan wijnen zoals Graves supérieures en een Monbazillac.

Ook versterkte rosé, zoals een Banyuls, doet het goed bij blauwaderkazen, net als bepaalde zoete rode wijnen, zoals een Grand Roussillon of een Maury grenat van topkwaliteit.

Wil je een streekproduct als Bleu d’Auvergne graag met een wijn uit dezelfde terroir combineren? Ga dan voor een chardonnay uit de wijngaarden van Palhàs in het departement Cantal.

 

  • Combinatie schimmelkaas en bier 

Bieren met een rond, gebrand en zoet smaakprofiel passen het best bij Bleu d’Auvergne. De intense aroma’s van deze blauwaderkaas waarderen ook het gezelschap van een IPA, een biertje met een bitterdere en kruidigere smaak. Mag het nog net iets anders zijn? Trakteer je smaakpapillen op een donker bier met tonen van koffie of karamel, zoals een stout. Smaakexplosie gegarandeerd! 

 

  • Alcoholische dranken met fruit 

Alcohol gedistilleerd uit fruit, in het bijzonder eau de vie op basis van peer, past prima bij het pittige smakenpalet van Bleu d’Auvergne. Of probeer eens een glaasje Pommeau de Normandie – calvados gemengd met appelsap – of gefermenteerd rabarbersap. Beide dranken brengen de aroma’s van deze karaktervolle blauwe kaas mooi naar voren.

 

  • Bleu d’Auvergne en thee 

Een koud of warm kopje thee is de perfecte bondgenoot van Bleu d’Auvergne. Echt waar! Kies bij voorkeur een witte thee uit Nepal, een Chinese zwarte thee of een andere gerookte thee.

Let er wel op dat je de thee niet te lang laat trekken, want dat kan voor een bitterheid zorgen die je smaakervaring verstoort. Ook té warme thee is niet ideaal, want die kan de heerlijke smaken van Bleu d’Auvergne afzwakken. En dat zou natuurlijk jammer zijn!

 

  • Ga voor kombucha 

Deze gefermenteerde drank op basis van zoete thee heeft een lichtzoete, pittige en bruisende smaak die de complexe aroma’s van Bleu d’Auvergne complementeert zonder te overheersen. Dé topcombinatie bestaat uit de schimmelkaas en kombucha met rood of wit fruit.

Vermijd in elk geval kombucha op basis van citroen of gember, want die varianten gaan minder goed samen met Bleu d’Auvergne.

 

  • Ook lekker met fruitsap 

Wil je je kind kennis laten maken met Bleu d’Auvergne? Dan opteer je vanzelfsprekend voor een non-alcoholische drank. Serveer de blauwaderkaas met fruitsap. Da’s altijd een goed idee! Een vers perensapje zonder toegevoegde suikers past erg goed bij de krachtige smaken van Bleu d’Auvergne. Net als appel- of druivensap. Ook een goed alternatief voor volwassenen die het graag alcoholvrij houden.

Benieuwd naar nog meer geslaagde combinaties met deze traditionele blauwe kaas van koemelk? Bekijk al onze recepten met Bleu d’Auvergne.

 

Geef een sleutelwoord in en klik op enter.